De structuur van de samenleving en nieuwsgierigheid naar de mens achter een willekeurige voordeur, trekken mij. Met een achtergrond in journalistiek, sociologie en bestuurskunde heb ik die maatschappij steeds beter leren kennen op lokaal, nationaal, abstract en juist een concreet niveau. Terwijl de sociologische theorieën me om de oren vlogen toen ik studeerde en meewerkte met wetenschappelijk onderzoek, zag ik tegelijkertijd als lokaal journalist, close up, de invulling daarvan. Denk aan ervaringsdeskundigen die anderen ‘de weg’ in de bijstand wijzen, toenemende gemeentelijke tekorten in Jeugdzorg, of een quotum op (en daardoor gebrek aan) een levensreddend medicijn. Ook zag ik de lokale veerkracht; zoals sportinitiatieven voor en door kinderen met een lichamelijke beperking, een creatief nieuw begin na ongewild werkloos worden en vruchtbare arbeidsparticipatie in de kringloopwinkel.
Ik benader uitdagingen altijd graag op een flexibele, open wijze. Daarbij vind ik het belangrijk om in een vroeg stadium met relevante niveaus in contact te komen (van werkvloer tot kantoorkamer). Indien de gebaande weg niet heeft gewerkt, kan het soms nuttig zijn om een kansrijk olifantenpaadje te bewandelen. Een ander moment is een extra paar ogen dat meekijkt, voldoende. Mijn keuze voor Berenschot laat zich dan ook vangen in zowel de focus op wetenschappelijke methoden als langsgaan bij het ‘lokale’.
Hoe gaat de infrastructuur van sociaal ontwikkelbedrijven zich ontwikkelen? Welke keuzes moet ik binnen mijn gemeente maken? En wat kan ik de komende jaren verwachten van de rijksoverheid? Deze en andere vragen kwamen aan de orde tijdens de miniconferentie over de infrastructuur van sociaal ontwikkelbedrijven die we 15 januari jl. hebben georganiseerd.
Kringloopwinkels worden meer en meer ‘big business’. Zeker rond de feestdagen zien steeds meer mensen de waarde van de kringloopwinkel om duurzaam tweedehands cadeaus te kopen. Daarnaast kent de kringloopwinkel steeds meer functies, waaronder het begeleiden van mensen naar werk. Dit valt samen met het sociaal ondernemen dat grote gemeenten zoals Amsterdam en Rotterdam nastreven. Ondanks deze ambities blijft de vraag in hoeverre kringloopwinkels als sociale onderneming (SO) nu daadwerkelijk bijdragen in de ontwikkeling naar werk.