Hoe leven wij in 2100, hoe verplaatsen we ons dan van A naar B? Wat is onze mobiliteitsbehoefte, in een steeds meer verbonden wereld?
Vanuit Berenschot werk ik aan dit soort grote uitdagingen en transities die ons te wachten staan. Ik zet me in voor onderwerpen als brede welvaart, de maatschappelijke waarde van OV, marktordening op het spoor en samenwerken in het woondomein.
Als politicoloog en sociaal geograaf weet ik vraagstukken vanuit verschillende perspectieven te belichten. Ik heb zowel 'top-down' kennis van beleid, bestuur en uitvoering, als 'bottom-up' kennis over wat er speelt in regio’s en in de maatschappij. Doordat ik altijd op zoek ben naar nieuwe inzichten en doorprik tot de kern, vind ik op een creatieve manier duurzame oplossingen.
Mijn talent ligt in het doorgronden van complexe opgaven en stakeholdermanagement. Ik ben een verbinder en houdt altijd het doel in het oog, terwijl ik onderweg daar naar toe ten alle tijden alle partijen betrek. Mij intrinsieke motivatie om onze wereld te verduurzamen is iets wat ik meeneem om u te helpen bij de kern van uw vraagstukken.
Nederland kampt momenteel met een groot woningtekort. Naar aanleiding van een motie in de Tweede Kamer onderzoekt het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties of het toestaan van permanente bewoning van recreatiewoningen kan worden versoepeld via een wijziging van het Besluit omgevingsrecht (Bor). Op verzoek van het ministerie onderzocht Berenschot eventuele negatieve effecten van deze wijziging.
Het Nederlandse spoorsysteem staat voor een ingrijpende transformatie met de implementatie van het European Rail Traffic Management System (ERTMS). Dit geavanceerde digitale treinbeveiligingssysteem belooft niet alleen de efficiëntie van treinoperaties te verbeteren, maar ook de veiligheid en interoperabiliteit op het Europese spoorwegnet te vergroten. In mei 2019 besloot het kabinet-Rutte III daarom het huidige treinbeveiligingssysteem voor 2050 landelijk te vervangen door het ERTMS, een overgang die alle partijen in de sector raakt. Het programma ERTMS gaat over de eerste fase van deze landelijke uitrol tot en met 2030.
2022 was zonder meer een tumultueus jaar voor Europa. Hoewel landen de coronapandemie en de (economische) gevolgen hiervan onder controle wisten te krijgen, werd de EU vroeg in het jaar verrast door de Russische inval in Oekraïne. Al snel hadden experts het over een Europa van vóór en na 24 februari 2022.
Welkom bij de Berenschot mobiliteitspodcast. In deze podcast onderzoeken we de toekomst van mobiliteit. In deze serie podcasts gaan we op zoek naar de manieren waarop we ons in de toekomst gaan verplaatsen.
In de tiende aflevering van de Mobiliteitspodcast praten we over de internationale treinen met Wim van de Camp.
In de negende aflevering van de Mobiliteitspodcast praten we over de mobiliteitstransitie vanuit provinciaal perspectief.
In deze aflevering gaan we het hebben over duurzame luchtvaart.