Als adviseur en onderzoeker help ik organisaties bij vraagstukken in het (digitale) veiligheidsdomein en openbaar bestuur, in een complexe en multistakeholderomgeving. Mijn opdrachtgevers bevinden zich zowel binnen de vitale als niet-vitale sectoren.
Vanuit mijn kennis en ervaring verbind ik de technische en bestuurlijke werelden binnen ketensamenwerkingen, risicomanagement, business continuity management, cybersecurity en informatie- en datagedreven sturing.
Daarnaast ondersteun ik organisaties en haar werknemers bij het voorbereiden op, begeleiden tijdens en evalueren van (digitale) incidenten.
In de haven van Rotterdam is cybersecurity voortdurend en in toenemende mate een punt van aandacht. Zo heeft het programma FERM Rotterdam Port Cyber Resilience tot doel de digitale weerbaarheid te vergroten. Dit gebeurt onder andere door het oefenen met crisismanagement in realistische scenario’s. Het programma gaat uit van ‘samen sterk’, omdat een gezamenlijke inzet van Havenbedrijf Rotterdam, bedrijfsleven en hulpdiensten de meest effectieve aanpak is in een cybercrisis.
Om de digitale weerbaarheid van de publieke sector te vergroten en de overheid snel en effectief te laten reageren op een cybercrisis, hebben Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht in 2019 de handen ineengeslagen voor het ontwikkelen van een Handreiking Cybergevolgbestrijding (CGB). De G4-gemeenten werden hierbij ondersteund door Berenschot. De totstandkoming van de Handreiking CGB is de uitkomst van een mooi en intensief traject met verschillende partijen in het veiligheidsdomein.
De afhankelijkheid van gedigitaliseerde processen en systemen in onze samenleving wordt alsmaar groter, met alle gevolgen van dien. Wekelijks worden we in de media geconfronteerd met digitale verstoringen bij bedrijven en overheden die zelfs kunnen leiden tot maatschappij-ontwrichtende effecten. Hierbij is een centrale rol weggelegd voor de (lokale) overheid, maar hoe vervult zij haar rol in een crisis die vaak onopgemerkt gaat, waar grote taalverschillen bestaan tussen bestuurders en specialisten die afhankelijk zijn van publiek-private samenwerking?
Op woensdagmiddag 20 juni 2018 vond de Cyber Security Awareness bijeenkomst voor het havengebied Amsterdam plaats. Marleen van de Kerkhof, havenmeester van Amsterdam en tevens Rijkshavenmeester IJmond en Directeur Centraal Nautisch Beheer, opende de bijeenkomst in het Havengebouw Amsterdam. Deze bijeenkomst is onderdeel van het grote Programma Cyber Security, geïnitieerd door het Havenbedrijf Amsterdam N.V., waarin er gestreefd wordt naar het weerbaar maken en houden van het havengebied Amsterdam.