Leidinggeven aan een succesvolle verandering staat of valt met het veranderen van gedrag. Om dat te bereiken zijn een duidelijke verandervisie, krachtig leiderschap en bevlogen teams essentieel. Aan de hand van ons Berenschot verandermodel neem ik mijn klanten mee in de verschillende onderdelen van een werkende veranderstrategie, die gericht is op het in beweging krijgen van mensen.
Door hen ‘systemisch’ te laten kijken naar verandering ontdekken leidinggevenden dat ze niet alleen kunnen sturen op de harde kant van verandering, maar dat er een breed arsenaal aan interventies mogelijk is om de zachte kanten van gedragsverandering te begrijpen en te beïnvloeden en zo hun impact op organisatieverandering drastisch te vergroten.
Ik put hierbij uit meer dan 20 jaar ervaring in het begeleiden van verandertrajecten, leiderschapsvraagstukken en teamontwikkelingsprocessen. Doordat ik jarenlang gewoond en gewerkt heb in verschillende landen in Europa, Noord-Amerika en Azië, voor bedrijven in uiteenlopende industrieën, breng ik een veelzijdige achtergrond mee die helpt om complexe problemen snel inzichtelijk te maken en te komen met interventies die echt werken.
Een van de wetmatigheden in het leven van leidinggevenden is dat leiderschap trendgevoelig is en in de loop der tijd verandert. En in veranderende tijden verandert ook onze kijk op de functie van leiderschap. In organisaties die in beweging zijn, zal een leidinggevende op zoek moeten naar andere antwoorden op nieuwe vraagstukken. Daarbij dienen zich vier verleidelijke opties aan, die echter ook zo hun nadelen hebben. In deze blog: het eigen ego.
Een van de wetmatigheden in het leven van leidinggevenden is dat leiderschap trendgevoelig is en in de loop der tijd verandert. En in veranderende tijden verandert ook onze kijk op de functie van leiderschap. In organisaties die in beweging zijn, zal een leidinggevende op zoek moeten naar andere antwoorden op nieuwe vraagstukken. Daarbij dienen zich vier verleidelijke opties aan, die echter ook zo hun nadelen hebben. In deze blog: leiderschap als duizenddingendoekje.
Een van de wetmatigheden in het leven van leidinggevenden is dat leiderschap trendgevoelig is en in de loop der tijd verandert. En in veranderende tijden verandert ook onze kijk op de functie van leiderschap. In organisaties die in beweging zijn, zal een leidinggevende op zoek moeten naar andere antwoorden op nieuwe vraagstukken. Daarbij dienen zich vier verleidelijke opties aan, die echter ook zo hun nadelen hebben. In deze blog: het verzachten.
Een van de wetmatigheden in het leven van leidinggevenden is dat leiderschap trendgevoelig is en in de loop der tijd verandert. En in veranderende tijden verandert ook onze kijk op de functie van leiderschap. In organisaties die in beweging zijn, zal een leidinggevende op zoek moeten naar andere antwoorden op nieuwe vraagstukken. Daarbij dienen zich vier verleidelijke opties aan, die echter ook zo hun nadelen hebben. In deze blog: de quick fix.
De opdracht en de taken voor het landelijke Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP) zijn tijdens de cultuurnotaperiode 2021-2024 meer dan verdubbeld, mede door de coronacrisis. Daar waren de organisatiestructuur en organisatiecultuur nog onvoldoende voor klaargestoomd. Evident dat het wat begon te piepen en kraken. Tijd voor een nieuw organisatieontwerp.
Leren denken vanuit het organisatieperspectief. Dat is wat Kees de Haas noemt als belangrijkste leerpunt dat hij meeneemt uit de Berenschottraining ‘Interim-management: de praktijk’.
Frédérique Spannenburg gaat in gesprek over operational excellence met Pieter Theeuwes, die een verbeterteam heeft opgezet die verantwoordelijk is voor de verbeteragenda van HartingBank en de realisatie daarvan. HartingBank levert, beheert en onderhoudt zorghulpmiddelen voor zorgorganisaties. En met Hans Schotel, adviseur bij Berenschot.
Psychologische veiligheid is het best bewaarde geheim om teams te laten presteren. Het geeft medewerkers het gevoel erbij te horen, moedigt hen aan hun mening te geven, gemaakte fouten openlijk te bespreken en veelbelovende ideeën aan te dragen. Het leidt tot verbetering in eigenaarschap, samenwerking, leren, creativiteit en presteren.
Frédérique Spannenburg gaat in gesprek over nieuwe organisatievormen met Patrick Vermeulen, hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en Denise Hartog, consultant organisatieontwerp bij Berenschot. Waar zien we deze organisatievormen al in de praktijk en wat kunnen traditionele organisaties hiervan leren?
In deze podcast onderzoeken we de toekomst van werk en organisaties. Elke aflevering gaat in op een ander onderwerp dat te maken heeft met het transformeren van organisaties en het ontwikkelen van mensen.