Ik zet mij in om de digitale transformatie van Nederland verder te brengen.
De combinatie van mijn politieke en sociologische achtergrond biedt mij de mogelijkheid om digitaliseringsvraagstukken in het openbaar bestuur vanuit meerdere perspectieven te benaderen. Dankzij deze multidisciplinaire achtergrond begrijp ik de kansen en valkuilen op het gebied van het openbaar bestuur goed. Ik zet mij in om de digitale samenleving vorm te geven, op een goede en passende wijze.
Ik werk graag met complexe vraagstukken om de vertaalslag naar de praktijk te kunnen maken. Zo denk ik graag met u mee over de impact van digitalisering op uw organisatie en de kansen en valkuilen dit met zich meebrengt. Hoe kunnen digitale middelen er bijvoorbeeld voor zorgen dat we effectiever en efficiënter werken?
Met mijn toewijding en mensgerichte aanpak draag ik bij aan het innoveren en versterken van het openbaar bestuur.
De samenleving is de laatste jaren snel en verregaand gedigitaliseerd: van flitsbezorgers, slimme lantaarnpalen en druktemeters tot aan generatieve data, digital twins en digital wallets. Ook overheden maken steeds meer gebruik van data en technologie. Ze verzamelen, analyseren en delen data, en automatiseren processen om meer publieke waarde te realiseren. Er zijn echter talloze voorbeelden van de inzet van data en technologie door de overheid waarbij de legitimiteit van deze inzet achteraf in twijfel wordt getrokken. Volgens Berenschot-consultants Rebecca Spruijt, Lisa de Graaf en Rosa-May Postma is het daarom hoog tijd om aandacht te besteden aan verantwoorde inzet van data en technologie. Overheden moeten nu echt serieus aan de slag met digitale ethiek in hun organisatie. In hun essay beantwoorden de auteurs tevens de belangrijke vraag hoe overheden stappen kunnen zetten richting een ethische organisatie. Hiervoor introduceren ze een borgingsmodel voor organisatie-ethiek.
Er liggen steeds meer rollen bij gemeenten. Zo zijn zij sinds 1 januari 2023 ook verantwoordelijk voor de Informatiepunten Digitale Overheid (IDO’s), die voornamelijk gevestigd zijn in bibliotheken. Gemeenten vervullen vanaf dan een rol als financier van de lokale bibliotheek ten behoeve van de realisatie of instandhouding van de IDO’s. Hiertoe verstrekt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties jaarlijks een specifieke uitkering aan gemeenten. Dat betekent dat gemeenten lokaal moeten samenwerken met bibliotheken.
Hoewel het toepassen van digitale technologie binnen overheidsorganisaties steeds relevanter wordt, bestaat er nog steeds de nodige koudwatervrees rond het inzetten van bijvoorbeeld algoritmen.