Als sociaal planoloog ben ik altijd bezig met de vraag hoe we onze leefomgeving slimmer, beter en mooier kunnen maken. Ik help organisaties met het organiseren van (regionale) samenwerking en het ontwikkelen van programma's en beleid op het gebied van de energietransitie, water en klimaatadaptatie en duurzame mobiliteit. Dat doe ik met een scherpe kritische blik, gezonde dosis humor en plezier in samenwerking. Ik ben een resultaatgerichte adviseur met oog voor politiek-bestuurlijke verhoudingen en weet mijn analyses te vertalen naar heldere en direct bruikbare adviezen. Mijn kracht ligt in het leggen van verbindingen tussen mensen met verschillende achtergronden, disciplines, schaalniveaus en tussen theorie en praktijk. Daarbij maak ik gebruik van actuele inzichten in de werking van transities, transitiesturing en adaptief programmamanagement.
Het isoleren van woningen is een van de speerpunten in het verminderen van energie- en gasverbruik. De gemeente Nieuwegein heeft begin 2023 een programma opgezet om de woningen in de gemeente te isoleren. Dit programma focust zich vooral op huishoudens in energiearmoede. Zo werd afgelopen september een FIXbrigade gelanceerd voor huurders en zijn op korte termijn subsidies beschikbaar gesteld voor kopers in slecht geïsoleerde woningen. Klimaattalent Nienke van Wees hielp mee om strategisch en praktisch in te spelen op de behoeften van Nieuwegeinse inwoners en zo de isolatieopgave te versnellen.
Via Berenschot Klimaattalent kunt u tijdelijk jonge, hoogopgeleide klimaattalenten inzetten voor het uitvoeren van projecten om de transitie naar een duurzaam, circulair en klimaatneutraal Nederland te versnellen. Alle klimaattalenten hebben affiniteit en ervaring met klimaat- en energievraagstukken, snappen de context waarin de energietransitie zich voltrekt en kennen het Klimaatakkoord. We stellen onze klimaattalenten graag aan u voor. Dit keer aan het woord: Femke van der Zaag
Klimaattalent Simone Takx startte vorige zomer bij de Unie van Waterschappen. Deze koepelorganisatie behartigt de belangen van alle 21 waterschappen. Ook stimuleert de Unie kennisdeling, samenwerking tussen waterschappen en gezamenlijke besluitvorming zodat de sector met één stem kan spreken. Simone kwam terecht in het team Waterveiligheid. Dit team richt zich op de drie waterveiligheidsketen: de zorgplicht, het beoordelen en het versterken van waterkeringen, en hoe de waterschappen daarin als sector kunnen optrekken.
Via Berenschot Klimaattalent kunt u tijdelijk jonge, hoogopgeleide klimaattalenten inzetten voor het uitvoeren van projecten om de transitie naar een duurzaam, circulair en klimaatneutraal Nederland te versnellen. Alle klimaattalenten hebben affiniteit en ervaring met klimaat- en energievraagstukken, snappen de context waarin de energietransitie zich voltrekt en kennen het Klimaatakkoord. We stellen onze klimaattalenten graag aan u voor. Dit keer aan het woord: Jelle Dams
Via Berenschot Klimaattalent kunt u tijdelijk jonge, hoogopgeleide klimaattalenten inzetten voor het uitvoeren van projecten om de transitie naar een duurzaam, circulair en klimaatneutraal Nederland te versnellen. Alle klimaattalenten hebben affiniteit en ervaring met klimaat- en energievraagstukken, snappen de context waarin de energietransitie zich voltrekt en kennen het Klimaatakkoord. We stellen onze klimaattalenten graag aan u voor. Dit keer aan het woord: Jackie van Rijn.
Het netwerkteam Omgevingsgericht Werken van de provincie Utrecht werkt aan de ontwikkeling van gebieden zoals Rijnenburg, de A12-zone en de Vinkeveense plassen. Maar het netwerk fungeert ook als aanjager van circulaire gebiedsontwikkeling, dat op dit moment nog in de kinderschoenen staat binnen de organisatie. Om daar verandering in te brengen, schakelde de provincie Utrecht klimaattalent Laura Fransen in.
Via Berenschot Klimaattalent kunt u tijdelijk jonge, hoogopgeleide klimaattalenten inzetten voor het uitvoeren van projecten om de transitie naar een duurzaam, circulair en klimaatneutraal Nederland te versnellen.
Via Berenschot Klimaattalent kunt u tijdelijk jonge, hoogopgeleide klimaattalenten inzetten voor het uitvoeren van projecten om de transitie naar een duurzaam, circulair en klimaatneutraal Nederland te versnellen.
Zoals bekend loopt het elektriciteitsnet in Nederland vol. Zo meldde TenneT in 2022 dat het hoogspanningsnet in Limburg en Noord-Brabant tegen de grenzen aanloopt. Een soortgelijk bericht kwam begin 2023 van Liander voor de gemeente Noordwijk. Om dit probleem aan te pakken, werken de ACM, het Rijk, lagere overheden, netbeheerders en marktpartijen samen aan het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN). Berenschot Klimaattalenten namen met hun creatieve idee deel aan het Open Innovatie Programma van TenneT.
Trachten klantgedrag te voorspellen en zo ervoor zorgen dat het elektriciteitsnet klaar is voor de toekomst. Daar heb ik regionaal netbeheerder Liander bij ondersteund. Een rol midden in de energietransitie met vele interessante facetten!
Om verduurzaming van de bestaande woningvoorraad aan te moedigen, zochten de gemeenten Zoeterwoude, Leiden, Leiderdorp en Noordwijk naar mogelijkheden om bewoners en maatschappelijke organisaties helpen te investeren in de verduurzamingsmaatregelen. Hiertoe stelden zij geld beschikbaar via subsidies en laagrente-leningen of beide. De omgevingsdienst West-Holland ondersteunt de gemeenten hier zo goed mogelijk bij. Robert van der Linden, klimaattalent bij Berenschot, biedt een kijkje achter de schermen.
Via Berenschot Klimaattalent kunt u tijdelijk jonge, hoogopgeleide klimaattalenten inzetten voor het uitvoeren van projecten om de transitie naar een duurzaam, circulair en klimaatneutraal Nederland te versnellen.
Via Berenschot Klimaattalent kunt u tijdelijk jonge, hoogopgeleide klimaattalenten inzetten voor het uitvoeren van projecten om de transitie naar een duurzaam, circulair en klimaatneutraal Nederland te versnellen. Alle klimaattalenten hebben affiniteit en ervaring met klimaat- en energievraagstukken, snappen de context waarin de energietransitie zich voltrekt en kennen het Klimaatakkoord. We stellen onze klimaattalenten graag aan u voor. Dit keer aan het woord: Jesse van den Berg.
De lat in het Klimaatakkoord ligt hoog, zeker nu het kabinet het doel voor CO2-reductie in 2030 heeft aangescherpt tot minstens 55%. Bij het naderen van de deadline wordt steeds duidelijker dat die doelstelling met de huidige inspanningen niet bereikt wordt.
Windenergie is een ingewikkeld onderwerp. Hierbij spelen veel verschillende belangen die niet makkelijk allemaal te verenigen zijn. Om samen verder te komen, is de provincie Zuid-Holland betrokken bij diverse overleggen en initiatieven rondom windenergie. Dat zorgt voor draagvlak bij de vaak moeilijke keuzes. Klimaattalent Cas Bulder speelt hierin namens de provincie een rol.
Bij Techniek Nederland konden ze ondersteuning gebruiken bij de gedachtevorming rondom het nieuwe dossier hybride warmtepomp. Die kwam er, in de persoon van Klimaattalent Leon Honkoop.
Er speelt bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) veel op dossiers die te maken hebben met energie en klimaat. Daardoor is soms extra capaciteit nodig. Mensen die snel ingewerkt zijn en in een afgebakende periode taken kunnen waarnemen. Berenschot bood een passende oplossing in de vorm van Klimaattalent Robert van der Linden.
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is van plan in te zetten op gedetailleerder milieuonderzoek en een steviger participatietraject bij het in kaart brengen van kansrijke mogelijkheden voor het aan land brengen van windenergie van zee.
Een consortium met advies- en ingenieursorganisatie Arcadis, stedenbouwkundig ontwerpbureau PosadMaxwan en Berenschot won recentelijk alle vijf raamcontracten voor beleidsadvies- en ingenieursdiensten voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
In oktober 2021 is bij de bijeenkomst van het Utrechtse Verkeer en Vervoer Beraad (UVVB), een overlegorgaan bestaande uit provincie, vertegenwoordigers van gemeenten, Rijkswaterstaat, Prorail en NS, een eerste pakket aan maatregelen gepresenteerd om mobiliteit in de provincie Utrecht te verduurzamen.
Klimaatdoelen vertalen naar werken aan de mobiliteitstransitie op lokale en regionaal schaal is voor veel gemeenten en regio’s een grote uitdaging. In dit kader ontwikkelt Berenschot in samenwerking met DRIFT een leergerichte transitieaanpak voor de provincies Noord-Holland en Flevoland, de Vervoerregio Amsterdam en CROW.
De regio Westfriesland wil voor de zeven Westfriese gemeenten individueel inzichtelijk krijgen welke capaciteit zij vanaf 2022 nodig hebben om het klimaatakkoord te realiseren. Berenschot is gevraagd dit capaciteitsonderzoek uit te voeren. Het onderzoek helpt de gemeenten tevens om onderbouwd het gesprek te voeren over de begroting en formatie voor het jaar 2022 en verder.
Voor steeds meer opgaven in onze leefomgeving lijkt een regionale aanpak het antwoord. Denk aan regionale mobiliteitsprogramma's om mobiliteit te verduurzamen, regionale energiestrategieën voor de opwek van duurzame energie en de gebiedsgerichte aanpak om stikstofuitstoot te reduceren. Maar hoe kom je tot een vruchtbare samenwerking?
Overheden, maatschappelijke organisaties en bewoners binnen dertig energieregio’s hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan concept-Regionale Energiestrategieën (RES). Nu staan zij voor de opgave om de concept-RES te concretiseren naar een RES 1.0.
Ieder jaar kiezen de Gedeputeerde Staten (GS) van Utrecht een onderwerp van onderzoek naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het gevoerde bestuur, in het kader van artikel 217a van de Provinciewet. In het GS-onderzoek van 2018 wilde de provincie inzicht krijgen in typen beleids- en maatschappelijk opgaven. Daarom werd Berenschot gevraagd een model te ontwikkelen voor de analyse van complexe opgaven en een bijpassend handelingsperspectief te formuleren. Tevens diende het begrip ‘transitie’ duidelijk gepositioneerd te worden.
In deze publicatie duiden we de veranderopgave waar overheden – met name gemeenten - voor staan en bieden we concrete handelingsperspectieven om invulling te geven aan deze opgave.