Als adviseur bij Berenschot richt ik mij op de zorg en het sociaal domein in de breedste zin. Mijn focus ligt op vraagstukken rondom bedrijfsvoering, financiering, benchmarking en kostprijzen. Ik krijg energie van opdrachten waarin cijfers de basis vormen om het gesprek met elkaar aan te gaan.
Afgelopen jaren heb ik tientallen ziekenhuizen, VVT-, GGZ- en GHZ-aanbieders, jeugdinstellingen en gemeenten mogen adviseren over deze thema’s. Zo heb ik diverse kostprijsonderzoeken uitgevoerd voor Jeugd en Wmo producten om in gezamenlijkheid tot reële tarieven te komen. Ook adviseer ik jaarlijks ziekenhuizen over de omvang van de kosten en toegevoegde waarde van de ondersteunende functies. Tot slot ondersteun ik graag zorgaanbieders of met het ontwikkelen van een business case om beleidskeuzes financieel te kunnen onderbouwen, zoals het verplaatsen van zorg.
Door het tekort aan verpleegkundigen, in combinatie met de toenemende zorgvraag, staan verpleegafdelingen in Nederland onder druk. Het Antoni van Leeuwenhoek is actief bezig met de vraag hoe je in de kliniek personeel en bedrijfsmiddelen zo optimaal mogelijk inzet. De uitdaging ligt daar in de roosters. Het ziekenhuis wilde weten wat ze in dit kader met simulatiemodellen zouden kunnen. Berenschot ging hiermee aan de slag.
Om de zorg in de toekomst toegankelijk, kwalitatief hoogstaand en betaalbaar te houden, is een efficiënte en effectieve organisatie onmisbaar. Zo’n transformatie vergt tijd en inzet van bijvoorbeeld beleidsmedewerkers, projectleiders, HR en ICT. Welke omvang van de overhead is dan optimaal? Een vergelijking met peers helpt om die vraag te beantwoorden.
Veel gemeenten hebben al sinds de transitie van jeugdzorg te maken met tekorten op het budget voor jeugdzorg. Tegelijkertijd willen zij zorgaanbieders een reëel tarief betalen. Over wat een reëel tarief is, bestaat echter veel discussie. Daarom hebben we een geactualiseerde handreiking gepubliceerd voor kostprijzen in de jeugdwet, als handvat voor gemeenten en zorgaanbieders om gezamenlijk tot reële tarieven te komen.
Toenemende druk op prijzen, een steeds nijpender krapte op de arbeidsmarkt en een onvermijdelijke want noodzakelijke digitaliseringslag. Zie daar drie redenen waarom ziekenhuizen, zorggroepen en laboratoria op dit moment grote behoefte hebben aan objectief inzicht in de kosten en toegevoegde waarde van hun ondersteunende diensten. Om zowel de kosten als de toegevoegde waarde van de ondersteuning – vaak de smeerolie tussen verschillende onderdelen van een organisatie – te objectiveren, doet Berenschot al jarenlang onderzoek hiernaar in de Benchmark Ziekenhuizen.
Ziekenhuizen, zorggroepen en laboratoria hebben op dit moment grote behoefte in een objectief zicht op de kosten en toegevoegde waarde van hun ondersteunende diensten.
De gemeente Hoeksche Waard bereidt momenteel het inkooptraject voor de Wmo-begeleiding 2023 voor. Hierin willen ze nieuwe, meer specifieke, producten introduceren.