Elke organisatie moet alert zijn op digitale risico’s, van buiten of binnen de organisatie. De wereld verandert snel, waarbij de fysieke en digitale wereld snel met elkaar vergroeien. Vooral bij nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld over het verantwoord toepassen van kunstmatige intelligentie en/of algoritmen. Het is belangrijk om hier vooraf, security by design, over na te denken in plaats van achteraf pleisters plakken.
Dankzij mijn brede achtergrond in zowel kunstmatige intelligentie, security, informatievoorziening en auditing kan ik snel en to the point risico's identificeren en meedenken aan oplossingen. Een oplossing waar zowel mens, techniek en organisatie in zijn meegenomen. Waar alle betrokkenen zich in kunnen vinden. Ik schakel daarom van strategisch naar tactisch en operationeel niveau voor een inhoudelijk passend advies. Samen gaan we op zoek naar de beste aanpak binnen uw organisatie, zodat u een mooie stap kunt zetten. En handvatten voor de stap erna.
Opensourcewerken is werken volgens de opensourceprincipes, met nadruk op transparantie en samenwerking. Het is niet moeilijker dan ‘gesloten’ werken, maar wel anders. En belangrijk, zeker gezien de voordelen voor organisaties in het openbaar bestuur.
Eind 2022 werd ChatGPT gelanceerd en sindsdien is de AI-hype duidelijk merkbaar. (Generatieve) AI is nu makkelijk toegankelijk voor iedereen. Het voelt als magie!
Opensource, waarbij broncode vrij beschikbaar is voor anderen, heeft een grote vlucht genomen sinds de eerste Linux-distributies in de jaren 90. De impact ervan op de economie van de lidstaten bedraagt € 65 tot € 95 miljard, zo berekende de EU. Vrijwel alle software (ook commerciële) bevat opensource softwarecomponenten.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) wil graag een voortrekkersrol pakken als het gaat om werken met opensourcesoftware en daarmee een voorbeeld zijn voor andere overheden. Echter kwam het opensourcewerken niet van de grond. Daarom kreeg Berenschot van BZK de opdracht een afwegingskader te formuleren en een aanzet te geven voor een invoeringsstrategie.
De afgelopen tien jaar is het aantal ransomware-aanvallen wereldwijd sterk toegenomen. Steeds meer criminelen gebruiken deze vorm van malware als inkomstenbron. Daarbij zoeken zij continu naar methoden om de slaagkans te vergroten en zo burgers en organisaties in hun greep te houden. Om hieraan te ontkomen, is het allereerst belangrijk om ransomware goed te begrijpen. Weet u de belangrijkste kenmerken? En bent u voldoende voorbereid op een ransomware-aanval?