De democratie is constant in ontwikkeling. Als Berenschotter draag ik bij aan verbeterd inzicht in de democratische vraagstukken waar we als heel Nederland mee te maken hebben. Op zowel lokaal als landelijk niveau veranderen de verhoudingen tussen overheden en inwoners. Ik help deze overheden en inwoners nieuwe wegen te vinden of oude te herontdekken.
Naast adviseur bij Berenschot ben ik promovendus aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en ik doe daar wetenschappelijk onderzoek naar de publieke waarde van burgerinitiatieven, het stimuleren van zelforganisatie en hoe collectieven van inwoners lastige free riding problemen oplossen. Ben je benieuwd naar dat laastste onderzoek? Ik heb daar een game van gemaakt.
Op zoek naar prikkelende inzichten en praktisch houvast ten aanzien van participatie? In Leren in Participatieland is meer dan genoeg te vinden. Leestip: bekijk vooral ook de aanvullende artikelen! 📖
Met een stevig repertoire aan bestuurskundige en sociologische kennis breng ik prangende publieke vraagstukken een stap verder op weg naar een gepaste oplossing.
Op basis van de Wet versterking participatie op decentraal niveau is iedere gemeente verplicht om een participatieverordening op te stellen en wordt de inspraakverordening uitgebreid. Voortaan dient een gemeente niet alleen betrokkenheid te regelen bij de voorbereiding, maar ook bij de uitvoering en evaluatie van beleid.
Het openbaar bestuur krijgt meer en meer last van de vertrouwenskwestie. De kloof tussen burgers en de overheid wordt groter, het vertrouwen daalt. Tegelijkertijd verwachten burgers dat de overheid proactief de verbinding zoekt op maatschappelijke opgaven en transparant is over haar beleidskeuzes. Daar ontstaat een spagaat, want zonder vertrouwen geen legitimiteit voor het handelen van overheden.
Het boek 'Leren in Participatieland' helpt om de volgende stap te zetten in de participatiesamenleving. Na jaren van pionieren is het tijd om systematisch met participatie aan de slag te gaan!