Er komen allerlei complexe uitdagingen op gemeenten en overheden af. Meer dan ooit wordt verwacht dat zij snelle beslissingen maken, vaak zonder zekerheid. Denk aan de energietransitie, waarbij onzeker is welke technieken er in de toekomst ontwikkeld worden. Daar komt bij dat burgerparticipatie in toenemende mate verwacht en verlangd wordt. Hoe gaat u als (decentrale) overheid daarmee om?
Graag help ik bij het aanpakken van deze uitdagingen. Met het oog voor zowel de inhoudelijke kant als voor het verbinden van partijen, werk ik graag samen met u aan een mooiere en beter wereld.
Berenschot heeft in opdracht van het ministerie van BZK een Community of Practice georganiseerd voor 25 gemeenten om met en van elkaar te leren in de aanpak van energiearmoede. In meerdere bijeenkomsten is kennis en kunde gedeeld van het opzetten van een aanpak tot de monitoring hiervan.
Vaak wordt de energietransitie gezien als een technische en economische opgave. Een opgave waarin het gaat over warmtebronnen, netcapaciteit en de businesscase. Over samenwerken als overheid met commerciële bedrijven, het vinden van geschikt personeel en het formuleren van beleid.
Opschaling naar alternatieve energiebronnen is noodzakelijk om de doelen uit het Klimaatakkoord te halen. Wind op zee is een van de belangrijkste duurzame bronnen. In opdracht van meerdere Noordelijke gemeenten, waterschappen en provincies heeft Berenschot bijgedragen aan een breed gedragen advies aan de minister van EZK over de aanlanding van stroom uit een windpark ten noorden van de Waddeneilanden.