De mobiliteitssector verandert snel. Ik help mijn klanten goed met die verandering om te gaan. Daarbij koppel ik mijn inhoudelijke kennis van mobiliteit en mijn inzicht in de werking van de sector aan inzichten uit de bestuurs- en organisatiekunde. Zo kan ik mijn klanten praktische adviezen geven, die uitstekend zijn toegespitst op de context en het werkveld waarin zij opereren. Ik doe dat onder andere op het gebied van verkeersveiligheid, openbaar vervoer, spoor, smart mobility en grote infrastructurele projecten.
Het is mijn overtuiging dat in de continu veranderende context van de mobiliteitssector een puur projectmatige, lineaire aanpak van een adviestraject niet volstaat. Mijn werkwijze is daarom flexibel en pragmatisch: als de omstandigheden veranderen, verandert de aanpak mee. Ik borg daarbij altijd een vlekkeloze uitvoering van het adviestraject qua proces en de hoge kwaliteit van het advies dat we opleveren. Die zijn niet flexibel!
Een consortium met daarin Berenschot, advies- en ingenieursorganisatie Arcadis en stedenbouwkundig ontwerpbureau PosadMaxwan won recent alle vier raamcontracten voor beleidsadvies- en ingenieursdiensten (BADI-3) voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Het Nederlandse spoorsysteem staat voor een ingrijpende transformatie met de implementatie van het European Rail Traffic Management System (ERTMS). Dit geavanceerde digitale treinbeveiligingssysteem belooft niet alleen de efficiëntie van treinoperaties te verbeteren, maar ook de veiligheid en interoperabiliteit op het Europese spoorwegnet te vergroten. In mei 2019 besloot het kabinet-Rutte III daarom het huidige treinbeveiligingssysteem voor 2050 landelijk te vervangen door het ERTMS, een overgang die alle partijen in de sector raakt. Het programma ERTMS gaat over de eerste fase van deze landelijke uitrol tot en met 2030.
Op woensdag 22 november vinden de verkiezingen voor de Tweede Kamer plaats. Met de opkomst van nieuwe partijen als NSC, BBB en GroenLinks-PvdA, en de zekerheid van een nieuwe minister-president gaan deze verkiezingen écht ergens over. En wat zeggen deze (en andere) partijen dan precies over de thema’s die de politiek de komende jaren gaan bezighouden?
Sinds dienstregelingsjaar 2021 is opentoegangvervoer in Nederland een feit, met de nachttrein van Arriva tussen Maastricht en Schiphol als eerste praktijkvoorbeeld. Opentoegangvervoer biedt vervoerders nieuwe kansen, maar het stelt overheidspartijen ook voor vragen rond de noodzaak en mogelijkheid om op het passagiersvervoer te sturen. Het ministerie van IenW gaf Berenschot daarom de opdracht te onderzoeken wat het handelingsperspectief van het ministerie is als minder passagiersvervoer onder concessies valt door open toegang.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) is sinds begin 2021 bezig met het ontwerpen van de nieuwe hoofdrailnetconcessie. Momenteel hebben de NS tot 2025 het alleenrecht om reizigerstreinen op het hoofdrailnet te rijden. Met de nieuwe concessie wil IenW dit alleenrecht opnieuw onderhands gunnen aan NS van 2025 tot 2033. Berenschot is, samen met WesselinkVanZijst, gevraagd het ministerie te ondersteunen bij het betrekken van relevante sectorpartijen bij de concessievorming.
De urgentie voor de energietransitie neemt met de dag toe. Om klimaatdoelstellingen te kunnen halen, is snelle actie vereist. Onze nieuwe trainees Daniel Los, Regine Wagenaar, Alissa Valent en Damiaan Goetstouwers staan klaar om elk op hun eigen terrein een bijdrage te leveren aan de energietransitie.
Het openbaar vervoer is minder goed uit de coronacrisis gekomen dan andere sectoren. Reizigers blijven weg en tegelijkertijd kampt de sector met personeelstekorten.
De spelregels voor het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) zijn aangepast en in lijn gebracht met actuele ontwikkelingen en inzichten. In dit proces is het Ministerie van IenW ondersteund door Berenschot. De geactualiseerde spelregels dienen ter vervanging van de spelregels uit 2016 en zijn op 20 september aangeboden aan de Tweede Kamer.
Om mobiliteit daadwerkelijk te verduurzamen moet het openbaar vervoer goedkoper worden. Dat geldt niet alleen voor de kosten van een kaartje, maar ook voor de kosten ten opzichte van de (lease)auto.
De Transport & Logistiek is een cruciale schakel in de Nederlandse economie. De sector draagt bijvoorbeeld sterk bij aan het verwezenlijken van de verduurzamingsambities, waarbij innovatie in transport en logistieke ketens al aanzienlijke efficiencyresultaten heeft opgeleverd. Toch blijven bedrijven worstelen met goede investeringsopties.
In opdracht van het Ministerie van VWS evalueerde Berenschot de besluitvorming over en de ontvangst van arriverende vluchten uit Zuid-Afrika op Schiphol op vrijdag 26 november 2021 in het licht van de opmars van de omikronvariant in die regio. Inmiddels is de evaluatierapportage naar de Tweede Kamer verstuurd en heeft de minister laten weten de aanbevelingen te omarmen.
Een consortium met advies- en ingenieursorganisatie Arcadis, stedenbouwkundig ontwerpbureau PosadMaxwan en Berenschot won recentelijk alle vijf raamcontracten voor beleidsadvies- en ingenieursdiensten voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Een professionele invulling van het opdrachtgeverschap is complex en aan verandering onderhevig. Die constatering was voor de afdeling Programmering Rijkswegen van het ministerie van IenW aanleiding om Berenschot een nulmeting te laten uitvoeren om de huidige en gewenste invulling van het opdrachtgeverschap in kaart te brengen. Een verbetertraject moet nu leiden tot verdere professionalisering.
COVID-19 heeft het OV hard geraakt, zo blijkt uit een rondgang van Berenschot langs een aantal belangrijke mobiliteitspartijen. De scherpe daling in reizigersaantallen had een ongekend grote impact op de bedrijfsresultaten. Om te kunnen inspelen op het nieuwe normaal, is bovendien meer flexibiliteit vereist.
Afgelopen jaar werkten het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, KLM, ProRail, NS en Schiphol aan een gezamenlijke agenda om de internationale trein te versterken als alternatief voor en in aanvulling op het vliegtuig. Berenschot ondersteunde de vijf partijen bij het opstellen van de agenda, die 20 november naar de Tweede Kamer is gezonden.
Het tankstation staat aan de vooravond van een ingrijpende verandering. De overgang naar elektrisch rijden en veranderend consumentengedrag in de retail zijn bepalend voor de toekomst van tankstations. Door de mobiliteits- en energietransitie zal het aandeel elektrische auto’s toenemen tot naar schatting vier tot zes miljoen exemplaren in 2035. Dat is 40 tot 70 procent van het totale wagenpark voor personenvervoer. De impact hiervan zal aanzienlijk zijn op de omzet die tankstations dan halen uit de verkoop van motorbrandstoffen.
Het aantal mensen dat jaarlijks in het verkeer om het leven komt, is nog altijd zorgwekkend. Daarom zet de Rijksoverheid met het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 hoog in op een verbeterde verkeersveiligheid. In dit kader heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) tot 2030 in totaal € 500 miljoen beschikbaar gesteld aan de decentrale overheden voor een investeringsimpuls voor het verkeersveiliger maken van provinciale en gemeentelijke wegen. Daar vallen veruit de meeste slachtoffers.
Het verkeer op het spoor neemt toe. De afgelopen jaren zijn er meer, langere en zwaardere treinen gaan rijden. Deze treinen gebruiken steeds meer energie. Dat gaat steeds meer knellen met de huidige stroomvoorziening (TEV). Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen, is het nodig de energiecapaciteit op korte termijn uit te breiden. Alleen daarmee kan het spoorvervoer verder groeien. Spoorwegbeheerder ProRail ziet een transitie van 1,5 kV naar 3kV bovenleidingspanning als structurele oplossing om ook in de toekomst treinen te laten rijden. Aan Berenschot de vraag hen te helpen onderzoeken wat de huidige beperkingen van de TEV zijn en welke meerwaarde 3kV kan leveren.
De coronacrisis zorgt wereldwijd voor hervormingen, ook op het gebied van mobiliteit en verstedelijking. Na de virusuitbraak adviseerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om zo veel mogelijk lopend of met de fiets te reizen. Hiervoor is meer ruimte nodig in steden.
Het Strategisch Plan Verkeersveiligheid (SPV) is het kader voor het meerjarenplan van de Rijksoverheid, provincies, gemeenten en vervoerregio’s om de verkeersveiligheid structureel te verbeteren. In de komende jaren gaan overheden aan de slag met deze opgave. Daarvoor hebben ze geld nodig. Hierbij kunnen Europese subsidies een waardevolle aanvulling zijn. Sommige wegbeheerders maken hiervan al gebruik om verkeersveiligheidsprojecten te realiseren, maar dat kan altijd nog meer en beter.
In deze publicatie duiden we de veranderopgave waar overheden – met name gemeenten - voor staan en bieden we concrete handelingsperspectieven om invulling te geven aan deze opgave.